Zobeni kolač od banana i jabuke
SASTOJCI:
* 2 ¼ šalice zobenih pahuljica ili zobenog brašna
* ½ čajne žličice praška za pecivo
* ½ čajne žličice sode bikarbone
¼ žličice himalajske soli
* 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
* 4 zrele banane, srednje veličine
* 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
* 1 jabuka
* ¼ šalica meda ( agavinog sirupa ili brezinog šećera Xilitola – za vegane)
* 4 jušne žlice grubo nasjeckanih badema, lješnjaka ili oraha
Za preljev:
* 2 jušne žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
* 2 jušne žlice meda ili agavinog sirupa
* 1 čajna žličica organskog kakaa
* ½ čajne žličice cejlonskog cimeta
OPIS POSTUPKA: Zagrijte pećnicu na 180° C. Ako koristite zobene pahuljice tada ih miksajte u blenderu par minuta do strukture brašna.
U posudi pomiješajte žlicom sve suhe sastojke (zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet).
Jabuku očistite od koštica, ogulite i narežite na komadiće te zajedno s narezanim bananama , medom (ili drugim zaslađivačem) i vanilijom miksajte u blenderu sve dok smjesa ne postane tekuća.Izlijte tekuću smjesu u drugu posudu , dodajte mješavinu suhih sastojaka i dobro žlicom promiješajte. Dodajte krupno sjeckane orašaste plodove i još jednom promiješajte.
Smjesu ulijte u posudu za pečenje obloženu masnim papirom i žlicom poravnajte.
Pecite oko 20 minuta (čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno).
Pečeno tijesto ostavite hladiti oko 30 minuta na rešetkastoj podlozi.
Za preljev izmiješajte kokosovo ulje, med (ili agavin sirup) , kakao i cimet u navedenim količinama.
Ohlađeni kolač narežite na željene oblike i prelijte gotovim preljevom. Servirajte uz neko biljno mlijeko (bademovo, kokosovo, zobeno) i uživajte!
VRIJEME PRIPREME: 40 min
RECEPT PRIPREMILA: Zdrava Iva
Komentari (0)