Zimsko varivo s integralnim kiflicama
Za juhu:
* 70 g ječma
* 100 g crvene leće
* 200 g narezanog kiselog kupusa
* 1 batat – oko 400 g
* 1 poriluk
* 200 g šampinjona
* 2 jušne žlice kuhanog tekućeg paradajza
* 3 jušne žlice organskog maslinovog ulja
* himalajska sol, papar – količina po želji
Za kiflice:
* 300 g integralnog pirovog brašna
* 300 g polubijelog brašna T – 850
* 7 g suhog kvasca
* 150 ml mlijeka
* 200 ml jogurta
* 1 čajna žličica sode bikarbone
* 100 ml ghee maslaca
Priprema juhe:
1. Isperite ječam i prelijte ga vodom te ostavite namakati najmanje 2 sata (najbolje preko noći). Skuhajte ga u slanoj vodi i ocijedite po potrebi.
2. Očistite poriluk i batat i narežite ih na kolutiće odnosno kockice.
3. Očistite i operite leću i kiseli kupus.
4. Šampinjone očistite suhom četkicom i narežite na ploškice.
5. Na maslinovom ulju pirjajte poriluk. Dodajte gljive i leću i još kratko propirjajte. Zalijte vodom.
6. Dodajte kiseli kupus i batat i kuhajte oko 30 minuta na laganoj vatri.
7. Dodajte kuhani ječam i tekući paradajz. Začinite solju i paprom po želji i kratko prokuhajte.
8. Ostavite da juha odstoji kratko vrijeme prije serviranja.
Priprema kiflica:
1. Pomiješajte obje vrste brašna i dodajte sol i sodu bikarbonu.
2. U toplo mlijeko dodajte suhi kvasac i šećer i dobro promiješajte.
3. Pomiješajte sve navedene sastojke i dodajte jogurt i otopljeni ghee maslac.
4. Miješajte tijesto mikserom spiralnim nastavcima i dovršite rukama. Tijesto prekrijte i ostavite stajati na toplom 45 minuta .
5. Tijesto stavite na radnu površinu ( ne trebate je pobrašniti jer tijesto nije ljepljivo).Podijelite tijesto na tri dijela.
6. Svaki dio rastanjite u obliku kruga. Podijelite na 12 komada. Svaki komad motajte počevši od šireg dijela. Dobit ćete 36 kiflica.
7. Kiflice stavljajte u tepsiju obloženu masni papirom. Svaku kiflicu premažite mlijekom te pospite sezamovim, suncokretovim , lanenim ili chia sjemenkama.
8. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. 9. Kiflice su odlične i par dana nakon pripreme.
VRIJEME PRIPREME: 105 min
RECEPT PRIPREMILA: Ivanka Brček - Zdrava.iva
Komentari (0)