Zdravi paprenjaci
* 250 g bio pšeničnog bijelog glatkog brašna
* 200 g pšeničnog polubijelog brašna
* 150 g mljevenih oraha
* 2 jušne žlice začina za medenjake
* ½ čajne žličice himalajske soli
* 1 čajna žličica crnog mljevenog papra
* ½ čajne žličice sode bikarbone
* 2 jušne žlice mljevenog lana
* 200 g cvjetnog meda
1. Sameljite 2 jušne žlice lanenog sjemena i pomiješajte sa 6 jušnih žlica vode. Ostavite da malo odstoji.
2. Pomiješajte bijelo i polubijelo pšenično brašno i mljevene orahe te začin za medenjake, sodu bikarbonu , sol i papar. Dodajte med, omekšali maslac i mješavinu lana i vode. Zamijesite prhko tijesto. Po potrebi dodajte još malo vode (oko 3 jušne žlice).
3. Pokrijte krpom i stavite na hladno mjesto oko 30 minuta.
4. Uključite pećnicu na 180 º C.
5. Tijesto još jednom premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu oko 7 mm. Paprenjake možete izrezivati kalupima koje imate kod kuće. Ja sam ih izrezivala kalupima za paprenjake; potrebno ih je uvaljati u brašno i pritisnuti na tijesto.
6. Kekse oko motiva izrežite nožem.
7. Stavljajte ih u tepsiju na masni papir i pecite oko 15 minuta. Keksi su pečeni dok poprime smećkastu boju na rubovima.
8. Kekse ostavite ohladiti a kasnije ih spremite u limenu kutiju gdje mogu stajati do Božića (ako ih uspijete sačuvati). Keksi nisu preslatki i meki su odmah nakon pečenja a i nakon stajanja u kutiji.
VRIJEME PRIPREME: 45 min
RECEPT PRIPREMILA: Ivanka Brček - Zdrava.iva
Komentari (0)