Zašto volimo đumbir?
Ovaj čudesni začin osim odličnog okusa ima i moćna ljekovita svojstva. Stručnjaci istiću da bi svakako trebao postati dio svakodnevne prehrane. Najčešće se koristi u istočnjačkim kulturama, a dodaje se raznim vrstama voća i povrća. Đumbir će dodati poseban okus svim vašim jelima, a istovremeno će ih učiniti zdravijima.
Đumbir je gomoljasti korijen, koji se pretežno uzgaja u Australiji, Jamajci, Indiji i Kini. Đumbir se u ljekovite svrhe koristi već tisućljećima, a znanstvenicima je nepresušan izvor istraživanja.
Postaje sve popularniji u kuhinjama diljem svijeta, a u prilog mu ide to što je pristupačan i dostupan u raznim oblicima, najčešće kao korijen i u obliku praha.
Đumbir se pokazao odličnim rješenjem za osobe sa slabim apetitom. Dobro bi bilo kada biste malo đumbira pojeli prije ručka. Vrijeme ručka je doba dana kada se razina energije prirodno smanjuje, stoga je potrebno tu energiju povećati obilnijim ali zdravim obrokom. Ako je vaš apetit smanjen, pojedite malo đumbira kako vaš organizam ne bi ispaštao.
Đumbir poboljšava apsorpciju i razgradnju esencijalnih nutrijenata.
Odličan je za ublažavanje mučnina, naročito kod trudnica. Pomiješajte đumbir s malo meda i uživajte.
Znanstvenici su otkrili da đumbir može ublažiti zubobolju i osjetljivost desni.
Đumbir ima protuupalna svojstva, zbog čega se pokazao učinkovitim kod ublažavanja bolova u zglobovima.
U čaj dodajte malo đumbira kako bi ublažili začepljenost dišnih puteva.
Đumbir je afrodizijak, zbog čega ga je dobro dodati u piće ili obrok ako želite više uzbuđenja u spavaćoj sobi.
Kako koristiti đumbir?
Za grlo
Pomiješajte naribani đumbir i žlicu meda. Odmah ćete primijetiti olakšanje.
Za cijeli organizam
Pomiješajte malo rajčice, đumbira, soli i bosiljka. Ova salata ima odlična antioksidativna svojstva koja će smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti.
Zdrava juha
U juhu dodajte žličicu naribanog đumbira. Juha će biti ukusnija, ali i zdravija.
Za energiju
U omiljeni smoothie dodajte malo naribanog đumbira kako bi vaša energija bila na zavidnoj razini.
Zdravi međuobrok
Skuhajte krumpire, pomiješajte ih s naribanim češnjakom i đumbirom. Dodajte malo svježeg začinskog bilja po želji i uživajte.
Začin
Pomiješajte limun i đumbir. Njime prelijte rižu, tjesteninu ili krumpir. Tako će vaš ručak postati još ukusniji.
AUTOR: Malinca Nastja
Komentari (0)