Zapečena tjestenina s mljevenim mesom
Zapečena tjestenina je odličan izbor jela za ručak ili večeru, a uz nju svakako poslužite veliku zdjelu salate po izboru.
SASTOJCI:
Tjestenina po želji
Za umak je potrebno:
- 0,5 kg mljevenog miješanog mesa
- 2 paprike
- rajčica ili pelati iz konzerve
- 2-3 mrkve
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- začini : papar, himalajska sol, kurkuma, chili papričica, mljevena paprika, bazilika i origano (začine dodajete po želji)
Za bešamel:
- 50 gr maslaca
- 50 gr bio pšeničnog bijelog glatkog brašna
- 0,5 l mlijeka
- prstohvat himalajske soli
- papar
- na vrh noža muškatni oraščić
- naribani sir
PRIPREMA: U slanoj vodi skuhamo tjesteninu »al dente«. U tavici prepržimo luk do zlatnosmeđe boje pa dodamo meso i češnjak. Pirjamo tako dugo dok se meso blago zapeče pa dodajemo prethodno izmiksanu mrkvu. Isti postupak ponovimo s paprikom i rajčicom, a ako ne želimo miksati povrće narežemo ga na sitne kockice. U mak dodamo začine po izboru pa pustimo da se kuha još približno 15-ak minuta. Ako je umak pregust dodamo malo vode.
Za vrijeme krčkanja umaka pripremimo bešamel. U jednoj posudi mlijeko zagrijemo do vrenja,a u drugoj otopimo maslac, dodamo brašno i miješamo. Zatim u maslac i brašno ulijemo vruće mlijeko i začine pa miješamo dok se umak ne počne zgušnjavati. U posudu za pečenje poslažemo tjestenine i prelijemo s umakom od mesa pa bešamelom. Posipamo s naribanim sirom i pečemo na 180°C približno 20-25 minuta.
VRIJEME PRIPREME: 45 minuta
Komentari (0)