Varivo s crvenom lećom
SASTOJCI:
* sezamovo ili maslinovo ulje
* 4 češnja češnjaka
* 1 ili 2 manje glavice luka
* 2 žlice sjemenki gorušice (smeđe ili žute)
* 2 mrkve
* 2-3 rajčice
* 125 g crvene leće
* 1,3 l temeljca
* mažuran/origano/curry/čili/paprika u prahu/papar
* sol
* sok od pola limuna
* peršin
* kiselo vrhnje (po želji)
OPIS POSTUPKA: Leću dobro isperite u cjedilu ili je preko noći ostavite namočenu u vodi. Luk ogulite i sitno isjeckajte. U ugrijanu posudu ulijte malo ulja (ja sam upotrijebila sezamovo) i u njega istresite luk. Ogulite i nasjeckajte češnjak te ga dodajte luku. Dodajte i sjemenke gorušice. Sve zajedno pržite dok ne dobije zlatne boje. Zatim dodajte na sitne kolute narezanu mrkvu, malo popržite i dodajte još na sitno narezanu rajčicu. Malo prokuhajte i dodajte crvenu leću. Sve zajedno zalijte temeljcem (možete upotrijebiti i kocku za juhu, a sigurno je bolja domaća juha) i kuhajte još oko 20-30 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte začine. Sama sam ljubiteljica začinjene hrane, zato koristim cijelu paletu začina - origano, mažuran, curry, čili, papriku u prahu i svježe mljeveni papar. U juhu istisnite još malo limuna. Na kraju solite po ukusu i pospite s peršinom (najbolje svježim). Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja.
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja
Komentari (0)