Sočna pita od rabarbare i jagoda
* 1 ¼ šalice bio integralnog pšeničnog brašna
* 1 ¼ šalice bio polubijelog brašna tipa 850
* 2 jušne žlice Xilita (brezinog šećera)
* ½ čajne žličice himalajske soli
* 4 jušne žlice hladnog kokosovog maslaca
* ¼ šalice hladnog jogurta
* 3 jušne žlice maslinovog ulja
* 6 jušnih žlica hladne vode
Za nadjev:
* 4 šalice narezanih jagoda
* 1 šalica narezanih stapki rabarbare
* 2/3 šalice meda
* 2 ½ jušne žlice tapioke
* 2 jušne žlice kokosovog brašna
* 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
* prstohvat himalajske soli
* prstohvat muškatnog oraščića
1.U zdjeli pomiješajte brašno, sol i brezin šećer. Dodajte narezani kokosov maslac (mora biti hladan). Prstima trljajte suhe sastojke i maslac dok ne dobijete mrvičastu strukturu . Dodajte jogurt, ulje i vodu i lagano mijesite sve zajedno dok se ne dobije kompaktna masa. Po potrebi dodajte malo jogurta ili brašna. Podijelite tijesto u dva dijela, jedan dio neka bude dvostruko veći od drugog. Oblikujte dobivena tijesta u manje krugove, zamotajte ih u foliju i stavite u hladnjak najmanje jedan sat.
2.U međuvremenu, dok je tijesto u hladnjaku, operite jagode i osušite ih. Rabarbari odrežite listove i bacite ih a stapke ogulite. Narežite jagode i rabarbaru na komadiće , stavite ih u zdjelu i prelijte medom. Dodajte tapioku, kokosovo brašno, muškatni oraščić, cimet i sol i sve dobro izmiješajte.
3.Zagrijte pećnicu na 220 º C.
4.Izvadite tijesto iz hladnjaka i veći dio razvaljajte u krug koji će biti dovoljan za prekrivanje okrugle tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Prekrijte tepsiju tijestom.
5.Gotovi nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu.
6.Ostatak tijesta također razvaljajte u krug i izrežite trakice širine oko 1, 5 cm. Narezanim trakicama prekrijte nadjev na način da pola trakica stavite u jednom smjeru a pola okomito na njih.
7.Stavite peći u pećnicu na 220 º C oko 20 minuta. Tada smanjite temperaturu na 160 º C i pecite oko 30 – 35 minuta.
8.Izvadite iz pećnice i ostavite ohladiti najmanje 2 sata prije serviranja .
9.Nakon hlađenja i prije serviranja pitu narežite i, po želji, pospite mljevenim šećerom od breze. Ja sam je poslužila uz grčki jogurt
VRIJEME PRIPREME: 180 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Ivanka Brček - Zdrava Iva
Komentari (0)