Sirovi cheesecake s kupinama
Podloga:
* 250 g badema
* 16 datulja (otkoštenih)
* 1 žlica javorovog sirupa
* 2 žlice brašna od kokosa
* 2 žlice sirovog kakaa u prahu
* pola žličice cimeta
* prstohvat soli
Krema:
* 250 g indijskih oraščića
* 1 konzerva mlijeka od kokosa (iz frižidera)
* 5 žlica agavinog sirupa
* 1 limun (sok)
* 3 žlice kokosovog ulja
* 2 žlice kokosovog brašna
* 1 mahuna vanilije (sjemenke)
Preljev:
* 450 g kupina
* 3 žlice agavinog sirupa
OPIS POSTUPKA:
* noć prije u vodu staviti namakati indijske oraščiće.
* najmanje15 minuta prije pripreme kolača, u toplu vodu staviti namakati datulje
1. Za podlogu u blender/mikser/multipraktik (B/M/M) staviti omekšale datulje (otkoštene) i miksati sve dok se datulje ne usitne odnosno dok od njih ne dobijemo pastu. Izvaditi datulje i ubaciti bademe. Miksati bademe do usitnjenja. Zatim bademima dodati datulje i još imalo miksati. Nakon nekoliko sekundi ubaciti preostale sastojke za podlogu i još malo miksati, a idealno bi bilo minutu-dvije ovisno o jačini B/M/M-a. Kalup obložiti papirom za pečenje radi lakšeg kasnijeg izvlačenja ili ga nauljiti kokosovim uljem. Smjesu prebaciti na podlogu i uz pomoć čaše utisnuti u kalup. Staviti u frižider i početi s pripremom kreme.
2. Za kremu očistiti B/M/M i unutra staviti natopljene i omekšane indijske oraščiće (bez vode!). Miksati sve dok se ne usitne. Zatim iz frižidera izvaditi konzervu kokosovog mlijeka i okrenuti ju naopačke, te ju tako okrenutu otvoriti. Izvući svu kremu iz konzerve (ostatak tekućine spremi za sladoled ili smoothie) i dodati ju oraščićima. Preostale sastojke za kremu ubaciti u B/M/M i miksati minutu-dvije. Krema mora biti gusta, svilenkasta i ukusna :) Ako se priprema za velike sladokusce dodati još agavin sirup. Iz frižidera izvaditi kalup i kremu staviti na već pripremljenu podlogu. Uz pomoć špatulice izravnati kremu i sve skupa staviti nazad u frižider.
3. Vrijeme je za završni, treći dio recepta – preljev. Vrlo jednostavno. Kupine oprati, osušiti i staviti u B/M/M, te dodati agavin sirup. Miksati sve dok se kupine skroz ne usitne. Iz frižidera izvaditi kalup i uz pomoć sitnog sita ispasirati kupine. Za ovaj cheesecake sam odlučila kako ne želim nikakve tvrde dijelove u kremi i preljevu. Kada su kupine ispasirane staviti ih u kalup. Lupnuti kalupom dva tri puta o stol, kako bi se preljev lijepo prolio i kako bi izašli potencijalni mjehurići. Zatim pokriti aluminijskom folijom i kolač je spreman za zamrzavanje.
4. Cheesecake se može jesti nakon što je bio sat ili dva u frižideru, ali moja preporuka je da se ga prvo za par sati zamrzne, a onda izvadi i pusti u frižideru da odstoji još sta ili dva.
VRIJEME PRIPREME: 30 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Doris Valković
Komentari (0)