Sarma
SASTOJCI:
* 1 glavica kiselog zelja
* 1 kg mljevenog mesa
* 1 šalica riže
* 2 jaja
* sol
* papar
* 2 režnja češnjaka
* peršin
* jušni temeljac
* 1 luk
* 500 g narezanog kiselog zelja
* 3 žlice ulja
* 3 žlice brašna
* mljevena crvena paprika
* 2 žlice koncentrata od rajčice
OPIS POSTUPKA: Na ulju propirjamo luk do zlatno-žute boje, dodamo rižu i već posoljenu vodu pa pustimo da zavrije. Rižu ohladimo. U većoj posudi pomiješamo nadjev i redom dodajemo mljeveno meso, kuhanu rižu, nasjeckan češnjak, peršin i dva jajeta. Odvojimo listove kiselog zelja i po želji isperemo ukoliko ne želimo jako kiselu sarmu. Od smjese formiramo kugle koje omotamo listovima kiselog zelja. U veći lonac poslažemo kiselo zeljo pa potom sarmice i tako ponovimo nekoliko puta. Sve skupa zalijemo već posoljenom vodom i kuhamo približno dva sata.
Pred kraj kuhanja pripremimo još i umak. Zagrijemo ulje kojem dodamo brašno, koncentrat rajčice i crvenu papriku pa zalijemo jušnim temeljcem, energično i temeljito mješamo da dobijemo glatki umak bez grudica. Dobivenim umakom zalijemo našu sarmu, promješamo nježno i ostavimo da još jednom zavrije.
Prema vlastitom izboru, sarmi možete još dodati i suho svinjsko meso, te kuhati skupa za još intenzivniji okus.
VRIJEME PRIPREME: 3 sata
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Alja
Komentari (0)