Rižoto s kozicama
SASTOJCI:
* 250 g kozica/gambera
* maslinovo ulje
* 1 manji luk
* 4 češnja češnjaka
* ½ paprike
* 1 mrkva
* 1 manji poriluk
* 300g riže (koristim vrstu arborio)
* sol
* 1 žličica mljevenog papra
* ½ čajna žličica kurkume
* malo papra
* ½ žličice suhog bosiljka (bolje ako je svjež i ako ga imate)
* umak od soje (može i bez njega)
* 50 g maslaca
* parmezan
PRIPREMA: Pržite luk na maslinovom ulju, kada luk omekša dodajte češnjak i pržite još malo. Dodajte rižu i pržite dok riža ne postane "staklena" uz stalno miješanje. Dodajte mljevenu ili nasjeckanu mrkvu, nasjeckanu papriku i narezan poriluk na kolutiće.
Pecite još malo i zatim prelijte kipućom juhom (temeljcem) ili vodom. Za to vam je potrebno oko 8 dcl tekućine, ali dolijevajte postepeno i podešavajte prema željenoj gustoći. Kuhajte oko 10 minuta - ovisno o vrsti riže koju odaberete.
U rižoto dodajte začine: sol, papar, kurkuma, papar, bosiljak.
U drugoj tavi popržite kozice na maslinovom ulju. Kozice se peku približno 8 minuta, prelijte ih sojinim umakom pred kraj pečenja. Kozice ne smiju biti pečene jer postaju gumene.
Dodajte ih rižotu i promiješajte. Dodajte maslac i kuhajte još nekoliko minuta.
Poslužite s parmezanom.
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja
Komentari (0)