Povrtne lazanje
Za profinjen okus lazanje preporučujem upotrebu svježeg domaćeg povrća. Naravno, možete zamijeniti povrće nekim drugim, koje vam se više sviđa.
SASTOJCI:
* 200 g mahuna
* 150 g cvjetače
* 150 g cherry rajčica
* 200 g tikvica
* 150 g slatkog kukuruza
* 1 luk
* 200 g pasirane rajčice
* tjestenine za lazanje
* 1 jaje
* 100 ml kiselog vrhnja
* 50 -100 g naribanog sira
* maslinovo ulje
* začini: sol, papar, crvena paprika u prahu, češnjak u prahu
* svježi začini: peršin, bosiljak, vlasac i origano
OPIS POSTUPKA:
1. Mahune narežemo na manje komadiće i skuhamo.
2.Tijekom kuhanja pripremimo ostalo povrće. Dobro očistimo pod tekućom vodom i narežemo na manje komadiće.
3. Kad imamo svo povrće pripremljeno, na maslinovom ulju popržimo najprije luk.
4. Postepeno dodajemo preostalo povrće: mahune, cvjetaču, cherry rajčice, tikvice i kukuruz. Dobro promiješamo i povrće dinstamo 10 minuta.
5. Povrće prelijemo pasiranom rajčicom, dodamo začine i sve zajedno pustimo kuhati još 10 minuta.
6.U međuvremenu naribamo sir i pripremo mješavinu kiselog vrhnja i jaja. To ćemo preliti po vrhu lazanja.
7. U vrućoj vodi nabrzinu prokuhamo tjesteninu za lazanje, cca. 2 minute. Kuhanje tjestenina nije obavezno, ali se preporučuje, jer će tako biti lakše sastaviti lazanje – tvrda tjestenina se ne oblikuje i lazanju je teže sastaviti.
8. Posudu za pečenje najprije premažemo maslinovim uljem. Počnemo sastavljati lazanje tako da na dno stavimo tijesto i obložimo povrćem, te postupak ponovimo tri puta. Zadnji sloj završimo tijestom (zajedno 4 sloja tijesta i 3 sloja povrća).
9. Lazanje su sastavljene, te ih prelijemo mješavinom kiselog vrhnja i jaja. Po vrhu posipamo nariban sir.
10. Prije nego stavimo u pećnicu (pečemo 30 minuta na 200 stupnjeva celzijusa), pekač pokrijemo aluminijskom folijom, koju par puta probodemo.
VRIJEME PRIPREME: 1 sat i 30 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Ana
Komentari (0)