Pogača
SASTOJCI:
* 500 g bijelog pirovog glatkog brašna
* 3 dcl mlake vode
* pola kocke kvasca
* 1 žličica šećera
* 2 žličice soli
* 1 jaje
* cijeli kim
* grubo mljevena sol
OPIS POSTUPKA: U veliku posudu stavimo brašno – dobro je da ga prosijemo. Napravimo rupicu i u nju nadrobimo kvasac. Na kvasac posipamo šećer s približno 1 dcl vode. Ne miješamo, nego samo ostavimo da kvasac počne djelovati (približno 5-10 minuta). Dodamo sol, prelijemo preostalom vodom i počnemo mijesiti. Mijesimo tako dugo, dok nam se tijesto lijepo ne odlijepi od ruku.
Pripremimo veliku posudu za pečenje i u nju stavimo pek papir. Na sredinu stavimo tijesto oblikovano u okrugao kruščić. Ostavimo stajati približno 1 sat pokriveno kuhinjskom krpom.
Tijesto, nakon što se diglo, više ne mijesimo, nego samo razvučemo kroz cijelu posudu za pečenje. Nježno pritisnemo prstima prema van, prema rubu pekača. Nožem zarežemo po sredini do pekača, a zatim napravimo na svakoj strani po još 4 jednakomjerno široka traka. Isto napravimo i uzduž, kako bi dobili mrežu, odnosno manje kvadratiće.
Pogaču premažemo razmućenim jajetom, te posipamo kimom i grubo mljevenom soli. Pečemo približno 20 minuta na 220 stupnjeva celzijusa. Pogača se ponudi još topla i ne reže se, nego se lomi po zarezanim crtama.
VRIJEME PRIPREME 15 min
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja
Komentari (0)