Pirov-raženi kruh sa sjemenima
* 700 g pirovog integralnog brašna
* 300 g raženog brašna
* 40 g kvasa
* malo mlijeka (po želji)
* 0,5 l mlake vode
* 0,5 dcl maslinovog ulja
* 1 žličica kokosovog šećera
* 2 žličici soli
* mješavina sjemenki za kruh
OPIS POSTUPKA: U veliku zdjelu stavimo brašno (neka bude zagrijano barem na sobnu temperaturu da bolje naraste). Kvas izdrobimo u mlako pošećereno mlijeko (ili vodu), promiješamo i ostavimo da se digne do ruba posude. U brašno umiješamo sol, zatim ulijemo kvas. Ulijemo ulje, mlaku vodu i počnemo miješati i mijesiti. Vodu prilagodimo gustoći smjese. Ako je prerijetko dodamo još malo brašna. Ostavimo da poraste (najbolje dvaput). Na pekaču oblikujemo štrucu i opet ostavimo da poraste. Na vrhu zarežemo ako želimo i pospemo sjemenke.
Pećnicu ugrijemo na 220 stepeni. Štrucu stavimo u pećnicu, poslije nekoliko minuta smanjimo temperaturu na 170 stepeni. Pečemo oko 40 minuta do zlatno smeđe boje.
VRIJEME PRIPREME: 20 min + dizanje i pečenje
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja
Komentari (0)