Pileća prsa s nadjevom od kuhanog kupusa
SASTOJCI:
* 30 g starog kruha (najmanje 1 dan)
* 2 dag kokosovog ulja
* 2 dag na sitno isjeckanog luka
* 5 dag na kocke narezanog poriluka
* 5 dag na sitno naribane mrkve
* nasjeckan peršin
* malo prepržen timijan
* 1,5 dcl slatkog vrhnja
* 2 jaja
* 4 dag oštrog brašna
* himalajska sol
* papar
* muškatni oraščić
* 0,5 kg pilećih prsi
* svinjska mrežica
Kupus:
* 400g kupusa narezanog na šnite i na kockice
* 200g jabuka narezanih na pločice ili na grubo naribane
* 100 g na drobno narezane šalotke
* 5 g zlatnih grožđica namočenih u bijelom vinu
* 1 žlica kokosovog šećera
* 2 žlice soka od jabuka
* sok od limuna ili balzamični ocat
* 25 g kokosovog maslaca
* himalajska sol
* papar
OPIS POSTUPKA: Punjena prsa: kruh narežemo na kockice i malo ih pobrašnimo. Na ulju malo popečemo luk, poriluk i mrkvu te dodamo u kruh. Dodamo jaja, slatko vrhnje te dobro promiješamo. Ostavi neko vrijeme da stoji. Posolimo, popapramo, dodamo peršin, timijan, muškatni oraščić i promiješamo. Pileća prsa raspolovimo, posolimo i popapramo. Obložimo ih s nadjevom od kruha i zavijemo sa svinjskom mrežicom. Stavimo u pekač obložen papirom za pečenje i pečemo do zlatno smeđe boje. Crveni kupus kuhan na pari s jabukama i zlatnim grožđicama: Na kokosovom maslacu malo popržimo šećer. Dodamo luk i kupus te još malo prepržimo. Dodamo sok od jabuka koje smo prelili sa sokom od limuna da ne oksidiraju. Promiješamo i još malo kuhamo na pari te po potrebi dodamo još soka od jabuka. Zatim dodamo sve ostale sastojke, umiješamo ih u jelo kupus i jelo je gotovo. Savjet: crveni kupus neka bude čvrst kada se ga pregrize tako da osjetimo i okus jabuke. Nije potrebno da jelo kuhamo dok nije mekano. Sok od limuna i balzamični ocat daju lijepu boju jelu. Lijepo je ako su jabuke narezane da se lijepo vide u jelu.
VRIJEME PRIPREME: 1,5 sat
RECEPT NAPISAO: Dvor Jezeršek
Marija
Vaši prijedlozi za zdravi život vrlo su korisni. Nastojim ovakve recepte što češće koristiti za moju obitelj i, naravno, za sebe. Srdaćno Vas pozdravljam i želim svim djelatnicama sretnu novu godinu.