Pilau riža s madras mesnim umakom
Pilau riža za 4 osobe:
* 1 žlica kokosovog maslaca/ulja
* 4 dcl (dvije čaše) basmati riže
* 2 žličice kurkume
* 2 lovorova lista
* 8 cijelih kardamona
* 8 klinčića
* 2 žličice himalajske soli
* 3 čaše vruče vode
Madras mesni umak:
* 600 miješanog mljevenog mesa
* 2 luka
* 1 komadić (2 cm) svježeg đumbira
* 5 režnja češnjaka
* 200 ml rajčice u komadićima ili pasirane rajčice
* 1 žličica soka od limuna
* 3 žlice maslinovog ulja
* 2 žličice himalajske soli
* 1 žličica šećera
* mješavina začina lamb madras (sadrži: čili u prahu, sjemenke kumina, mljeveni kumin, mljeveni koriander, garam masla (mljeveni cimet, mljeveni crni papar, mljeveni klinčići, mljeveni kardamon, korica cimeta, kardamon, crni papar u zrnu).
OPIS POSTUPKA: Riža: u tavi istopimo maslac, umiješamo rižu da upije maslac/ulje, dodamo začine i prelijemo vrućom vodom. Pokrijemo i kuhamo 15 minuta na laganoj vatri. Kada je kuhana iz njw izvadimo lovorove listiće, klinćiče i kardamon.
Umak: ugrijemo maslinovo ulje i dodamo vrećicu začina broj 1. te pržimo nekoliko sekundi. Zatim dodamo luk. Kada luk dobije zlatnu boju dodamo nasjeckan češnjak i nariban đumbir. Malo popržimo i dodamo mljeveno meso. Dobro promiješamo, pokrijemo i kuhamo 20 minuta. Dodamo rajčice i vrećicu začina broj 2. Promiješamo i dodamo 2 žličice soli, žličicu šećera i žlicu soka od limuna. Kuhamo 2 minute, dodamo 300 ml vruće vode i lagano promiješamo a zatim na laganoj vatri kuhamo još 30-40 minuta.
VRIJEME PRIPREME: 60 min
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Nastja
Komentari (0)