Pikantni crni grah
SASTOJCI:
* 2 šalice crnog graha tzv. kornjača
* 1 šalica mrkve nasjeckane
* ½ šalice korijena celera nasjeckan
* ½ šalice korijena peršina, nasjeckan
* 1 veći crveni luk, nasjeckan
* 3 češnja češnjaka, protisnuti
* 1 ljuta ukiseljena papričica, odstraniti koštice, nasjeckati
* 250 g svježih šampinjona, nasjeckati
* 1/3 žličice kurkume
* ½ žličice timijana, suhi
* 1 list lovora
* ½ žličice mješavine začina trikatu
* 1 žličica slatke crvene paprike
* 1 žlica himalajske soli
* 4 žlice maslinovog ulja
* 2 žlice suncokretovog ulja
* prstohvat svježe mljevenog crnog papra
* Za ukrašavanje: svježe nasjeckani peršin, ukiseljene ljute papričice
OPIS POSTUPKA:
1. Grah ostavite preko noći u vodi. Ujutro ga isperite i stavite kuhati oko 50 minuta. Procijedite ga, ali vodu sačuvajte.
2. Zagrijte maslinovo ulje i na njemu lagano pirjajte mrkvu, celer i peršin, oko 5 minuta, maknite s vatre. U drugoj tavi zagrijte suncokretovo ulje i na njemu pirjajte crveni luk dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte gljive, pirjajte ih dok voda ne ispari. Na kraju dodajte češnjak i čim zamiriše, maknite sve s vatre. Gljivama dodajte 2 dcl vode koju ste sačuvali od kuhanog graha i sve izblendajte ili s pomoću štapnog miksera usitnite da dobijete pire.
3. U veći lonac stavite prokuhani grah, pirjano korjenasto povrće, pire od šampinjona, sol, papar, timijan, lovor, slatku papriku, kurkumu, trikatu i ljutu papričicu.
4. Dolijte vode u kojoj se kuhao grah tako da voda pokrije sve sastojke i još povrh toga ovisno o tome koliko želite da vam grah bude gust. Vodite računa da će dio vode ispariti tijekom kuhanja.
5. Kušajte grah i, po potrebi, dodajte začine. Kuhajte ga dok ne postane mekan, ali da se ne raskuha.
6. Prilikom serviranja, grah ukrasite svježe nasjeckanim peršinovim listom i ljutim papričicama.
ČAS PRIPREME: 2,5 h
RECEPT PRIPREMILA: Karolina Benasić
Komentari (0)