Neoljušteno proso sadrži pravo bogatstvo minerala i vitamina B
Prema hranjivoj vrijednosti možemo ga usporediti s rižom. Od nje se razlikuje po obliku i boji sjemena, koje je više žućkasto i okruglo, a ima i drugačiji okus. Najpoznatije jelo od prosa je prosova kaša koja se kuha u vodi ili mlijeku. Za pripremu prosove kaše prvo je potrebno proso oljuštiti jer sjeme obavija tanak sloj masne ljuske. Kod uklanjanja te ljuske se proso zagrijava i zato može imati malo gorak okus, zato ga je dobro prije kuhanja preliti s vrućom vodom, ocijediti i tek nakon toga skuhati. Ako želite od prosa napraviti brašno, zrna prvo osušite u pećnici dok nisu sasvim suha. Nakon toga ih možete samljeti u mlinčiću za kavu i iz brašna napraviti kakvo ukusno jelo.
Budući da proso u želucu potiče alkalne reakcije pogodno je i za one koji imaju osjetljiviji želudac te probleme s probavom. To je jedina žitarica koja ne opterećuje želudac i lako se probavlja. Pogodno je za kuhanje i pečenje, a vrijeme kuhanja je samo 15 minuta. Najbolje je ako ga nakon kuhanja ostavite neko vrijeme na toplom u pokrivenoj posudi, tako se zrna neće lijepiti i neće biti previše mekana. Za bolji okus kuhanog prosa možete dodati malo maslaca i začine, a poslužite ga kao prilog uz meso ili umake.
Proso je ljekovita biljka
Prema klasifikaciji iz starih priručnika o upotrebi i djelovanju ljekovitih biljaka, proso se također uvrštava među ljekovito bilje jer olakšava otjecanje vode, potiče znojenje i prirodan je antibiotik. Osim toga u crijevima sprječava razmnožavanje bakterija truljenja, potiče probavu i detoksicira tijelo. Proso ne sadrži gluten zato se njegova upotreba preporuča bolesnicima s celijakijom. Proso učinkovito opskrbljuje ljudsko tijelo s toplinom. Toplina je važna u obrani protiv ozbiljnih bolesti poput raka i skleroze te čestih problema modernog doba kao što su fobije, kompleks inferiornosti, pretjeran stresa i nedostatak fizičke aktivnosti.
Neoljušten proso sadrži minerale fosfor, kalcij, magnezij, željezo i silicij. Silicij ima poseban utjecaj na osjetila i percepciju te potiče budnost - sadrži sve što je djetetu potrebno za rast u razvoj, zato je proso odlična hrana za malu dječicu. Osjetila poput vida, sluha, okusa i mirisa s godinama slabe, zato je proso izvrsna hrana za starije osobe koji žele očuvati svoja osjetila u najboljoj formi što je duže moguće.
Neoljušteno proso se također može koristiti za njegu kože.
Maska izrađena od prosa koži će vratiti sjaj i napetost te uravnati njenu kiselost. Vrlo jednostavno se priprema: mljeveno neoljušteno proso smiješajte s malo limunovog soka i žlicom meda te nanesite na lice i dekolte. Ostavite djelovati 20 minuta, a zatim uklonite masku. Biti ćete iznenađeni koliko malo je potrebno za sjaj i elastičnost vaše kože. Nemojte se bojati probati, sigurno vam neće naškoditi.
ČLANAK PRIPREMILA: Malinca Nastja
Komentari (0)