Najbolja juha od graha
SASTOJCI:
* 800g graha (možemo upotrijebiti i 2 velike konzerve graha)
* malo maslinovog ulja
* 2 luka
* 1 dl vina (crvenog ili bijelog)
* 1l vode
* 3 žlice umaka od rajčice
* 2-3 lovorova lista
* papar
* himalajska sol
* origano, timijan
* peršin
OPIS POSTUPKA: Grah namočimo večer prije i skuhamo ga. Ogulimo i na sitno narežemo luk. Ako kuhamo grah iz konzerve isperemo pod vodom i ocijedimo. U veći lonac dodamo malo ulja, istresemo luk, dodamo prstohvat soli i na srednjoj vatri popečemo dok se luk ne smekša i raspadne. Dodamo grah, promiješamo i zalijemo s vinom. Kuhamo toliko dugo da vino ishlapi, nakon toga zalijemo s vodom. Količinu vode prilagodimo glede na željenu gustoću juhe. Umiješamo umak od rajčice i dodamo lovor, papar, origano i timijan. Na umjerenoj vatri kuhamo približno 15 minuta. Maknemo lovorove listove i juhu glatko izmiksamo sa štapnim mikserom. Juhu serviramo i pospemo s narezanim peršinom.
VRIJEME PRIPREME: 30 minut
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja