Musaka
SASTOJCI:
* 800 g krumpira
* 500 g mljevenog miješanog mesa
* 2 luka
* 3 češnja češnjaka
* 500 g rajčice
* 0,5 dcl bijelog vina
* 2 žlice umaka od rajčice/koncentrata
* 3 žlice maslinovog ulja
* 1 žlica origana
* 30 g bio pšeničnog brašna
* 30 g maslaca
* 5 dcl mlijeka
* 1 jaja
* 1/2 žličice senfa
* 40 g naribanog sira (predlažem sir grojer)
* 2 žličice himalajske soli
* 2x prstohvat papra
* prstohvat paprike u prahu
* prstohvat muškatnog oraščića u prahu
OPIS POSTUPKA:
1. Krumpir stavimo kuhati u hladnu vodu, zavrijemo i na nižoj temperaturi kuhamo još 20 minuta. Kuhan krumpir ohladimo (može s hladnom vodom), ogulimo i narežemo na jednako debele fete.
2. Luk i češnjak narežemo na sitno. Rajčicu narežemo na male komadiće- U tavi zgrijemo ulje i dodamo mljeveno meso. Popečemo dok meso ne dobije smeđu boju, svako toliko promiješamo da se meso raspadne na male komadiće. Dodamo još luk, češnjak i pečemo 5 minuta. Dodamo 10 g brašna, narezanu rajčicu, umak od rajčice, vino, žlicu origana, žličicu soli, prstohvat paprike i papra. Kuhamo pokriveno 20 minuta na srednjoj temperaturi. Probamo da li je dovoljno slano.
3. U posudi istopimo maslac, dodamo 20 g brašna i pečemo minutu na srednjoj temperaturi. Konstantno miješamo da nam ne izgori. Maknemo posudu s vatre i za vrijeme miješanja polako dodajemo toplo mlijeko. Zavrijemo da se umak zgusne. Dodamo nariban sir, senf, muškatni oraščić, sol i papar. Probamo ako je dovoljno slano. Pustimo par minuta da se ohladi i onda dodamo još jaje.
4. Pećnicu zgrijemo na 180 °C. U pleh koji smo namastili stavimo pola krumpira, dodamo polovicu mesa i ponovimo postupak. Po vrhu prelijemo s bešamel umakom i pečemo još 40 minuta. Pečenu musaku razrežemo i po želji dodamo peršin i parmezan.
VRIJEME PRIPREME: 1h 30 min
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Nastja
Komentari (0)