Heljdini štrukli
* 50 dag heljdinog brašna
* 10 dag bijelog pšeničnog brašna
* 6 dl slane vruće vode
* 50 dag svježeg sira
* 2 jaja
* 4 žlice slatkog vrhnja
* kokosov šećer
OPIS POSTUPKA: Heljdino brašno poparimo sa slanom vodom i pustimo da se ohladi. Umiješamo bijelo brašno i kada smo tijesto dobro zamijesili ga razvaljamo na debljinu pola prsta. Premažemo ga sa punilom - svježi sir i tučena jaja. Nakon toga ga prelijemo sa slatkim vrhnjem. Ako je tijesto pre tekuće, posipamo ga s krušnim mrvicama. Tijesno ga zavijemo u mokru i sa mrvicama posipanu krpu, damo u vruću slanu vodu i kuhamo na srednjoj temperaturi 20 minuta. Prije nego što ga narežemo na šnite ga malo ohladimo. ,Po želji posipamo sa šećerom i/ili dodamo malo marmelade po ukusu.
VRIJEME PRIPREME: 60 min
RECEPT SASTAVILA: Ana Glamočak
Komentari (0)