Domaći kruh
SASTOJCI:
* 600 g pirovog integralnog brašna
* 400 g pirovog bijelog mekog brašna
* 1 kocka kvasca - 42 g
* 1 žličica šećera
* 2 žličice soli
* približno 8 dcl vode
* 2 šake mješavine sjemenki
OPIS POSTUPKA: U veliku posudu (odnosno u posudu od miksera za tijesto) usipamo oba brašna i dobro promiješamo. U sredini napravimo rupu i izmrvimo kocku kvasca, dodamo šećer i prelijemo s otprilike 1 dcl mlake vode. Ostavimo približno 10 minuta da kvasac počne djelovati (vidjeti ćemo mjehuriće na vrhu). Lagano umiješamo još malo brašna i ostavimo stajati još približno 5 minuta. Dodamo sol, sjemenke i vodu (ne dodajemo sve odjednom, već postepeno dodajemo s obzirom na gustoću tijesta). Počnemo mijesiti. Mijesimo otprilike 20 minuta, sve dok tijesto ne postane zaista homogeno. Obično upotrijebim mikser za tijesto i ostavim ga mijesiti približno 10-15 minuta). Napravimo kuglu tijesta i pokrijemo ga kuhinjskom krpom. Ostavimo ga da se diže otprilike sat vremena na toplom mjestu. Pećnicu ugrijemo na 220 stupnjeva. Tijesto oblikujemo u kruščić i stavimo u pećinicu. Pečemo 1 sat.
VRIJEME PRIPREME: 30 minuta + 1 sat za dizanje + 1 sat za pečenje
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja
Gordana
Radujem se novim receptima a pirov ktuh je nesto posebno.Nema nadutosti i težine kao sto onicno biva kod obicnog .Hvala.