Cink u hrani temelj imunološke otpornosti
Cink je esencijalni mineral u tragovima koji ima ulogu kod više od 300 enzimskih reakcija u našem tijelu
Štiti od oksidativnih ozljeda i jako je bitan kod obrane i regeneracije tijela.
Najčešći simptomi nedostatka cinka su česte prehlade, crijevni problemi, proljev, rijetko problemi s plodnosti, ispadanje kose, slab vid, zaostajanje pri rasti kod djece i polako cijeljenje rana.
Pozitivni učinak cinka:
- utječe na lučenje na testosterona: povećava nivo testosterona u krvi kod muških i tako smanjuje mogućnost za nastanak raka na prostati, povećava libido i nivo energije
- zdravlje očiju: cink utječe na metabolizam vitamina A i glede na istraživanja utječe na noćni vid
- onemogućava prehladu i utječe na otpornost imunološkog sustava: potiče djelovanje limfne žlijezde, pomaže kod nastanka protutijela i potiče djelovanje limfocita
- cijeljenje rana i nestajanje akni: briga za integritetu naše kože i potiče cijeljenje rana
- zdravlje muških reproduktivnih organa: povećava broj gibljivost spermija te utječe na zdravlje prostate
Najviše cinka možemo naći u hrani životinjskog izvora kao što su:
- Meso: govedina, teletina, janjetina, puran i svinjetina odličan su izvor cinka.
- Jaja: žumanjak je osim vitamina A, E, D in K bogat i s cinkom.
- Mliječni proizvodi :najviše cinka možemo naći u siru i kefiru.
- Morska hrana: kamenice i jastog poznati su po velikim količinama cinka. Ako više volite povrće ili je za vas primjerena više hrana biljnog izvora onda bi to trebala biti hrana bogata bjelančevinama. Apsorpcija cinka je zbog prisutnosti fitinske kiseline u hrani biljnog izvora manja nego kod hrane životinjskog izvora i zato se brinemo za pravilno rukovanje s hranom te tako dobijemo više minerala.
- Mahunarke: grah, slanutak, leća, soja; s namakanjem u vodi možemo smanjiti količinu fitinske kiseline i povećati apsorpciju minerala te izbjegnemo.
- Oraščići: posebno bogat vir cinka su indijski oraščići i kikiriki i zato ih konzumiramo kao grickalice ili se zasladimo s kikirikijevim maslacem
- Sjemenke (bučine, sezamove, suncokretove i sjemenke lubenice): jako bogat s cinkom je sezamovo sjeme i DA, sjemenke lubenice! Zato ih nemojte bacati nego ih pojedite ili posušite i napravite čaj.
- Laneno sjeme: nije samo odličan izvor omega-3 nezasićenih masnih kiselina nego i cinka. 100% kakao i tamna čokolada: još jedan razlog da uživate u tom slatkom grijehu.
- Smeđa riža: bolja alternativa za bijelu rižu zbog niskog glikemičnog indeksa i dobar izvor minerala kao i cinka.
- Gljive: bogat izvor minerala i cinka
Avtor: Mateja Z.
Komentari (0)