Camu camu bobice - bogat izvor vitamina C
Južnoameričke tropske kišne šume su dom grmolikih stabala camu camu koji raste tik uz vodu i u vodi, a prvi put rodi plodove tek nakon nekoliko godina rasta. Plodovi camu camu su bombice, te su izvanredan izvor vitamina C - sadrže čak trideset puta više vitamina C za razliku od naranče. Tisućljeća su prisutne u medicini domorodaca koji zrele bobice veličine masline beru i posuše, te ih koriste tijekom cijele godine za različite svrhe. Ljubičasto-crvene su boje, a posušene i samljevene poprime smeđu boju. Imaju oštar okus ali prihvatljiv za većinu ljudi.
Sastojci camu camu jagoda u prahu iz ekološke proizvodnje
Camu Camu jagode sadrže puno različitih elemenata kao što su kalcij, kalij, željezo, fosfor. Sadrže čak i aminokiseline valin, serin, i leucin, a u tragovima i vitamine tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3). Bogate su antocijanima koji djeluju kao antioksidansi, te bioflavonoidima i aminokiselinama.
Vitamin C - unatoč činjenici da se nakon sušenja izgubi veći dio vitamina C, prah i osušeni plodovi sadrže više vitamina C nego bilo koja druga biljka. Djeluje kao snažan antioksidans koji štiti naše stanice od štetnih slobodnih radikala i tako neutralizira njihov djelovanje. Uz redovitu uporabu povećava apsorpciju željeza u tankom crijevu i time pozitivno djeluje na anemiju.
Valin je esencijalna aminokiselina koju naše tijelo ne može sintetizirati nego ju u organizam moramo unijeti s hranom. Valin je odgovoran za očuvanje mišićnog tkiva, ima i važnu ulogu kod optimalnog djelovanja živčanog sustava i funkcija mišljenja.
Kalij – vrlo je važan za optimalno djelovanje našega srca i bubrega. 100 g camu camu jagoda sadrži više od 70 miligrama kalija.
Leucin je aminokiselina koja je odgovorna za rast i regeneraciju mišića, te potiče sintezu hormona rasta.
Serin je neesencijalna aminokiselina koja je važan faktor u razgradnji proteina i polipeptida.
Flavonoidi su inhibitori štetnih bakterija i virusa. Štite nas od kardiovaskularnih bolesti, brinu se za pravilnu gustoću i zdrav protok krvi u našem tijelu.
Galna kiselina ima protugljivična, antivirusna i antioksidativna svojstva.
Elagična kiselina – također ima antioksidativna svojstva te je vrlo učinkovita kod šećerne bolesti.
Upotreba camu camu jagoda u prahu iz ekološke proizvodnje
Svježi plodovi imaju kiseli i gorak okus zato se u prehrani upotrebljavaju suhi mljeveni plodovi s većom koncentracijom hranjivih tvari. Camu camu bobice u prahu iz ekološke proizvodnje su idealni sastojak sokova od voća i povrća te smoothija kojima daje osvježavajući okus. Neki ga čak dodaju u prijesni sladoled ili ga jednostavno smiješaju u čaši vode. Preporučuje se postupno povećavati dozru jer veći unos može uzrokovati proljev.
Svestrana hrana za ublažavanje tegoba i izvrsna prevencija
Bogati hranjivi sastojci jačaju djelovanje i poboljšavanju funkcije mozga, vida, srca, jetre i kože.
Camu camu bobice u prahu organske proizvodnje su jedinstvene za ublažavanje sljedećih bolesti i tegoba:
• astme i prehlada,
• arterioskleroze,
• virusnih bolesti,
• depresije,
• parodontitisa,
• hepatitisa
• neplodnosti,
• migrenske glavobolje,
• zubobolje,
• Parkinsonove bolesti,
• drugih bolesti koje su uzrokovane djelovanjem toksičnih slobodnih radikala.
Preventivno konzumiranje camu camu jagoda nam omogućuje:
• bolji vid,
• jači imunološki sustav,
• čvršću i ljepšu kožu
• ublažavanje raznih upala,
• lakše prevladavanje stresa
• učinkovitiju borbu protiv virusa
• povećanu proizvodnju kolagena, a time jače vezivo
• bolje opće osjećanje
• pojavu rjeđih vrsta raka (rak kože, rak vrata maternice i rak dojke)
• niži krvni tlak,
• manju vjerojatnost kardiovaskularnih bolesti,
• prevenciju makularne degeneracije povezane sa starenjem, ...
AUTOR: Malinca Nastja
Komentari (0)