Burek
SASTOJCI:
Vučeno tijesto:
- bijelo glatko brašno
- ½ čž soli
- 3 žlice ekstra maslinovog ulja
- 1 jaje
- 1,5 dl vode
Nadjev:
- 500 gr svježeg sira
- 1 jaje
- 180 gr kiselog vrhnja
- 180 gr jogurta
- 3 prstohvata soli
- maslac za premazivanje tijekom pečenja
PRIPREMA:
Tijesto: U posudu stavimo brašno, sol, ulje, jaje i vodu te zamijesimo glatko tijesto. Ako je tijesto pretvrdo možemo dodati malo vode ili ulja. Kada tijesto postane glatko i elastično pokrijemo ga krpom i ostavimo odmarati jedan sat. Nakon što je odmorilo, tijesto razvaljamo i razvlačimo nježno rukama prema sebi.
Nadjev: U posudi mikserom izmiksamo svježi sir, 1 jaje, jogurt i kiselo vrhnje pa posolimo. Nakon što smo razvukli tijesto premažemo ga nadjevom i prerežemo na sredini da dobijemo 2 polovice. Možemo ga prerezati i na 4 manja djela pa ćemo imati 4 manja bureka. Svaku polovicu presavijemo prema sredini kako bi dobili dva ili 4 puža.
Posudu za pečenje dobro premažemo uljem ili maslacem te poslažemo bureke koje premažemo maslinovim uljem. Pećnicu prethodno zagrijemo i burek pečemo približno 40 minuta na 200°C. Kada burek postane zlatnosmeđe boje izvadimo ga iz pećnice pa premažemo maslacem i pečemo još tako dugo dok korica ne postane zapečena. Ukupno vrijeme pečenja bureka je približno 1 sat.
VRIJEME PRIPREME: 15 minuta + 1 sat za odmaranje tijesta + 1 sat za pečenje
Komentari (0)