Bijeli otrov – 1. dio: izbjegavajte bijeli šećer!
Šećer u osnovi nije štetan, naime tijelu je potreban za optimalno djelovanje metabolizma. Glukoza koja je sastavni dio šećera iznimno je važna za nomalno funkcioniranje mozga i živaca.Šećer u tijelo možemo unijeti na različite načine a često toga nismo niti svjesni jer neznamo gdje se sve nalazi.
Šećer sadrže skoro sve namirnice i ne samo one za koje znamo da su slatke (voće, poslastice, keksi, čokolada itd.) Tako šećer možemo naći i u svježim namirnicama kao što je povrće, mlijeko (laktoza), oraščići. Osim toga nalazi se i u prerađenim proizvodima kao što su voćni jogurt, kruh, instant kava, konzervirane namirnice (kukuruz, grah), kečap. Puno šećera sadrže i gazirana pića, voćni sokovi i sirupi, kompoti…
Šećer poboljša okus hrane, ali ga u tijelo ne smijemo unositi u prevelikim količinama zato je dobro da se odlučimo koristiti ZDRAVE ZASLAĐIVAČE.
Od šećera se najčešće upotrebljava bijeli šećer. Bijeli šećer je poprilično prerađen oblik prirodnog šećera koji se proizvodi od biljaka točnije od šećerne repe ili trske. Bijeli šećer se još naziva i »bijeli otrov«jer je iznimno štetan za naše tijelo i zdravlje iz brojnih razloga:
* iznimno je kemično obrađen odnosno pročišćen (rafiniran)
* nema prirodno prisutnih minerala (krom, magnezij, kobalt, bakar, cink) koji su tijelu potrebni za metabolizam šećera zato te minerale crpi iz tjelesnih zaliha
* u krivi se vrlo brzo pretori u glukozu, tako koncentracija glukoze u krvi postave iznimno visoka, tijelo ju ne može u cijelosti upotrijebiti zato se višak uskladišti u obliku masnoća
* prevelika količina šećera uzrokuje umor i još veću želju po slatkom (stvara ovisnost)
* prevelika količina šećera smanjuje otpornost tijela protiv stresa, potičuenastanak testosterona čime se ruši ravnoteža spolnih hormona
* ne sadrži hranjive tvari, ne zasiti nas, vrlo je kaloričan te je jedan od glavnih uzroka nastanka viška kilograma
* bijeli šećer slabi imunitet zato je naše tijelo osjetljivije na nastanak različitih bolesti Sve ovo nam jasno govori zašto i koliko je bijeli rafinirani šećer štetan za naše zdravlje te zašto nije potreban našem tijelu.
Stoga je vrlo važno da primijenimo našu naviku upotrebe bijelog šećera te se pobrinemo za naše zdravlje tako da isključimo bijeli šećer iz naše prehrane ili ga zamijenimo sa zdravom alternativom.
Zdrava alternativa za bijeli šećer su zdravi zaslađivači. Ti se proizvode jednostavnijim postupcima proizvodnje što znači da su vrlo malo obrađena tj. pročišćena zato su puno korisnija za naše tijelo.
Usporedba s bijelim šećerom:
✓ bogatija su hranjivim tvarima prije svega s mineralima i vitaminima
✓ slađa su zato upotrijebimo manju količinu
✓ imaju manju energijsku vrijednost zato ne uzrokuju nastanak viška kilograma
✓ imaju nizak glikemijski indeks – u tijelu se polako razgrađuju zbog toga glukoza polako prelazi u krv
✓ imaju manje kalorija ✓ ne uzrokuju učinak ovisnosti
Prirodni zaslađivači proizvedeni su od biljaka i predstavljaju njihove slatke biljne sastojke. Poznajemo različite vrste prirodnih zaslađivača koje možemo naći u različitim oblicima (prah, sirup..). Koriste se kao zdrava alternativa bijelom šećeru te posvuda gdje bi upotrijebili bijeli šećer. Unatoč tome da su prirodni, zdravi i bogati hranjivim tvarima kao što su minerali i vitamini, uvrštavamo ih u skupinu šećera zato ih moramo umjereno upotrebljavati. Šećer možemo nadomjestiti i upotrebom jednostavnih i prirodnih namirnica koji imaju pojačan sladak okus: datulje, rogač.
Preporučamo da si pročitate i članak: KOJI PRIRODAN ZASLAĐIVAČ IZABRATI?
U Malincinoj ostavi možete pronaći različite prirodne zaslađivače: stevija listići u prahu, yacon, kokosov šećer, lucuma, ksilitol ili brezin šećer, sirup od javora, rižin sirup, agavin sirup.
AUTOR ČLANKA: Malinca Tea
Komentari (0)