Beskvasni kruh bez pšeničnoga brašna
Pšenično brašno i kvasac kod većine ljudi izazivaju netoleranciju i time uzrokuje čitav niz zdravstvenih poteškoća. Najčešće su to gastrointestinalne smetnje, problemi sa kožom, glavobolje, razdražljivost, umor, tjeskoba, problemi sa kosom i noktima. Nadalje, kvasac pogoduje razmnožavanju gljivica u organizmu koje dodatno pogoršavaju zdravstveno stanje te kao rezultat nemamo „životne energije“. Radi toga, probajte ovaj fini beskvasni kruh i uživajte u zdravom obroku.
SASTOJCI:
* 500 g brašna (80% pirovo oko, 5% kukuruzno, 5% ječmeno,5 % laneno…..raženo, heljdino…..)
* 1 prašak za pecivo
* 1-2 žličice soli
* 350 ml mineralne vode
* 1-2 velike žlice maslinovog ulja
* sjemenke (lan, sezam, suncokret, zobene pahuljice po želji)
OPIS POSTUPKA: Pomiješaju se suhi sastojci, te na kraju doda mineralna voda u koju se prethodno doda maslinovo ulje. Zamijesiti sve zajedno u ujednačenu masu i staviti u kalup. Kalup treba biti primjeren za pola kg brašna, čim manji to bolji jer se lijepo formira štruca. Prerezati nožem uzduž i poprijeko kako kruh ne bi pucao. Poprskati malo hladnom vodom i posipati sjemenkama i zobenim pahuljicama po želji radi dekoracije. Sjemenke se mogu staviti i u samu smjesu za kruh, bude hrskaviji kruh. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 i peći 1 sat i 15 minuta. Ja najprije pečem pola sata na 200 a nakon toga smanjim na 180-190 max da ne zagori korica. U pećnicu staviti lončić sa malo vode da kruh ne bude previše suh. Što se tiče brašna, nije nužno imati sva gore navedena brašna, bitno je imati bazno brašno a to je pirovo. (ima ga za kupiti u Malinci te ostalim prodavaonicama zdrave hrane i biljnim apotekama, i u bolje opskrbljenim marketima).Izbjegavati pšenično, ako se ga koristi, onda neka bude domaće integralno. Kruh nije potrebno ostavljati da se diže jer u njemu nema kvasca a time je postupak i jednostavniji. Kada je kruh gotov, izvaditi ga iz pećnice, staviti mokru krpu na njega i poriti jednom većom krpom da ostoji oko sat vremena.
ČAS PRIPREME: 1h i 30 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Ivana Škopac Karčić
Komentari (0)