7 navika Japanaca kojima bi se trebali diviti
- Uvijek kada dođeš u restoran dobiješ čašu odnosno bokal vode. To vrijedi baš za sve restorane, za one skuplje pa tako i za najjeftinije.
- Osim vode uvijek dobiješ i mokar ručnik ili vlažnu maramicu, s kojom si obrišeš ruke prije nego što počneš jesti. U nekim restoranima se pokraj stolova nalazi i umivaonik da si možeš oprati ruke.
- U Japanu nigdje nisam vidjela kruh. Japanci zaista ne jedu kruh niti pšenicu,zato kod njih nema pretilih ljudi. Osim toga koriste vrlo malo mliječnih proizvoda – priznajem da mi je jako nedostajao sir =)
- Račun uvijek dobiješ odmah kada ti donesu naručen obrok, tako da kada završiš s jelom ne trebaš čekati na račun. Nikada ne plaćaš za stolom za kojim jedeš, nego račun platiš za posebnih pultom. Osim toga novac nikada ne stavljaš na pult/stol, nego na poseban podmetač.
- U svakom restoranu ispod stola se nalazi košara u koju možeš staviti svoje stvari (torbu, ruksak).
- U prehrani najčešće upotrebljavaju slijedeće sastojke: đumbir, vasabi, (japanski hren), sojin umak, majonezu (obožavaju ju), rižu, rižin ocat, sashimi (vrlo tanko izrezani sirovi plodovi mora) i zeleni čaj.
- Na ulici svakih 50 m (doslovno) imaju automat s pićem. Japanci popiju ogromno zelenog čaja. U tim automatima sam otkrila sam svoj najdraži ledeni zeleni čaj s jasminom bez dodanog šećera. Nedostaje mi!
ČLANAK PRIPREMILA: Malinca Nastja
Komentari (0)